Grutjes kookt met de groentepoeders van Okae for Kids

Groentepoeders

Soms kook ik wat extra groenten om te gebruiken in gezonde baksels. Pompoenwafels zijn hier thuis bijvoorbeeld favoriet! Maar heel eerlijk: ik doe het vaker niet dan wel. Het kost toch weer extra tijd en ik sta er ook niet altijd bij stil als ik het avondeten nog op tijd op tafel probeer te krijgen.
Toch is hét ideale moment om je kind extra groenten en fruit voor te schotelen, tijdens het ontbijt of de lunch. Een moment waarop veel ouders juist niet aan groenten denken.
Onlangs introduceerde bevlogen onderneemster én mede-kindervoedingscoach Ilona van Okae for Kids, een nieuw product: groentepoeders. Pure, biologische groenten gevriesdroogd tot een handig poeder om te gebruiken in vrijwel alles! Geen gedoe meer met groenten snijden, koken en vooruit plannen, maar hoppa een schepje door je beslag of smoothie. Klinkt te mooi om waar te zijn? Ik testte het voor je uit!

Groentepoeders

Grutjes' eerste indruk
De groentepoeders komen in de smaken pompoen (Pumpkin Power), biet (Beetroot Boost) en spinazie (Super Spinach). De poeders zijn verpakt in stevige papieren zakken in vrolijke pastelkleurtjes. Op de zak is te lezen dat de poeders 100% biologisch en natuurlijk zijn. Iedere zak bevat 100 gram groentepoeder. Het poeder is zo geconcentreerd dat deze 100 gram gelijk staat aan maar liefst 1 kilogram aan verse groenten! 
Zodra je de zak opent, komt de rijke geur van de groenten je tegemoet en kijk eens naar die mooie kleur:

Bietenpoeder

Maar wat kun je er nu eigenlijk mee? 
Nou, heel veel! Volgens de website van Okae for Kids kun je het gebruiken in allerlei baksels, zoals (bananen)brood, cakejes, wafels en pannenkoekjes, maar ook in smoothies, soep, sauzen en meer. De poeders geven je gerecht meer voedingswaarde en ook nog eens een leuk kleurtje! Ben je nu net zo avontuurlijk als Frans Fladder? Voeg dan 2-3 theelepels door een beslag van eigen recept. Heb je niet zoveel (bak)inspiratie, dan vind je op Ilona's website ook een heel aantal recepten. Ik testte er drie voor je uit:

Banaan pannenkoekjes met rode biet 
Wij zijn thuis gek op pannenkoekjes: je bakt ze in een handomdraai en het maakt het ontbijtje in het weekend net iets specialer. Ik bak er meestal meteen wat meer en vries ze direct in: ideaal voor in de lunchtrommel of om mee te nemen naar kantoor. 

Banaan pannenkoekjes bakte ik al vaker, maar nog niet eerder voegde ik er groenten aan toe. Ik was dan ook nieuwsgierig naar deze pannenkoekjes met rode biet!

Ingrediёnten

  • 1 banaan
  • 1 ei
  • 75 gram havermeel
  • 150 ml (plantaardige) melk
  • 2 a 3 tl groentepoeder (Ilona raadt spinazie- of bietenpoeder aan bij dit recept)
  • Kokosolie om in te bakken
  • Evt. toppings, zoals notenpasta, kokosrasp, gehakte nootjes of plakjes banaan 

Werkwijze
Doe alle ingrediënten in de mixer of blender zodat je een egaal beslag krijgt. Ik gebruikte de nutribullet, dat blijft mijn maatje in de keuken! Is het beslag nog iets te dik? Voeg dan nog wat melk toe. Is het beslag juist heel erg dun? Voeg dan nog een beetje meel toe. 

MixerVerhit nu de koekenpan en gebruik een beetje kokosolie om hem in te vetten. Bak dan (kleine) pannenkoekjes in de pan totdat het beslag op is. Ik kon 6 middelgrote pannenkoekjes uit het beslag halen.

BietenpannenkoekjesLaat kinderen zelf hun pannenkoekjes versieren met lekkere toppings zoals vers fruit, fruitpoeder, kokosrasp, nootjes of een lekkere spread! Wij versierden de pannenkoekjes met plakjes banaan en notenpasta. 

Crackers met zaden en pompoenpoeder
Heel eerlijk: ik waag me niet vaak aan crackers. Hoewel ik het heel handig vind om ze op voorraad te hebben, vind ik het maken ervan vaak een gedoe. Dit recept van Okae for Kids zag er niet al te ingewikkeld uit, dus waagde ik me er toch aan!

Ingrediёnten

  • 85 gram havermeel 
  • 65 gram gebroken lijnzaad 
  • 45 gram pompoenpit
  • 25 gram chiazaad 
  • 110 ml water
  • 35 ml olijfolie
  • 3 tl pompoenpoeder
  • snuf zout

Werkwijze
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Meng alle ingrediënten goed door elkaar in een kom en laat deze 15 minuten staan.

MixLeg het deeg vervolgens tussen 2 vellen bakpapier en rol dit met de deegroller uit tot een maximale dikte van een halve centimeter. Haal het bovenste vel bakpapier er weer af. 

Crackers in de maakSnijd met een pizza mes (of ander scherp mes) de crackers in ca. 10 stukken.
Bak de crackers vervolgens in 30 à 35 minuten gaar en laat ze goed afkoelen.

PompoencrackersBewaar ze in een goed afsluitbaar bakje, dan zijn ze zeker nog een week houdbaar. Smeer er een lekkere spread op, zoals gekleurde hummus spread!

Gekleurde hummus spread
Ik ben gek op hummus. Het is een voedzaam en eiwitrijk beleg en ik smeer er dan ook altijd op los. Indy (11) is er minder fan van, net als veel andere kinderen. Zo jammer! Maar wat nou als ik er 1 tot 2 theelepels groentepoeder aan toevoeg, zoals Ilona aanraadt op haar website? Ik koos voor pompoenpoeder:

Pompoenhummus

En natuurlijk werd de hummus meteen getest op de nieuwe crackers:

Pompoencrackers

Grutjesproof
Ilona is kindervoedingscoach en dat merk je! De groentepoeders bestaan puur en alleen uit groenten en zitten dus bomvol vitaminen en vezels. Dat zie je ook terug in de rijke kleur van de poeders, waar Wilma Windjes stijl van achterover zou slaan!

De poeders zijn gevriesdroogd, waardoor ze tot 98% van hun voedingswaarde behoud hebben. Verder zijn de groenten biologisch geteeld en hoef je je dus geen zorgen te maken om pesticiden. Omdat de poeders zo geconcentreerd zijn, heb je maar een klein beetje poeder nodig om je baksels meer voedingswaarde te geven. Je doet dus ontzettend lang met een zak van 100 gram.  

De recepten kun je natuurlijk zo ingewikkeld maken als je zelf wilt, maar het toevoegen van groenten was nog nooit zo makkelijk. Je hoeft bijvoorbeeld geen pompoen te koken, af te laten koelen en te pureren voordat je het aan je wafels toevoegt, maar neemt 2 theelepels van het groentepoeder en je voegt dezelfde smaak en voedingswaarde toe. De recepten van Okae for Kids zijn heel eenvoudig (zelfs de crackers!) en bevatten alleen pure ingrediё​nten. Grutjesproof dus! 

Kidsproof
Maar hoe kidsproof zijn de recepten? Want uiteindelijk willen we de kids natuurlijk aan de groenten krijgen! Indy (11) heeft gesmuld van de bietenpannenkoekjes. Het kleurtje sprak haar direct aan en de biet gaf een extra zoetje aan de pannenkoekjes. 
Ook de crackers, belegd met een plakje kaas, gingen er heel goed in! Zeker in combinatie met een hartig beleg, zijn ze thuis een succes.
Hummus blijft minder favoriet bij Indy. De volgende keer proberen we hem met de bietenpoeder, misschien dat dit net het zoetje (en interessante kleurtje!) geeft, wat ze lekker vindt. En het blijft altijd een kwestie van blijven aanbieden! 

Het eindoordeel 
Wat een handig product! Met de groentepoeders voeg je in een handomdraai (extra) groenten toe aan je beslag, saus of smoothie. De poeders zijn ontzettend voedzaam en geven bovendien een mooi kleurtje aan je gerecht, wat het voor kinderen vaak nog interessanter maakt. De poeders zijn ruim een jaar houdbaar en wat mij betreft dus onmisbaar in je keukenkastje! 

Ben je nu ook nieuwsgierig geworden naar de groentepoeders? Met de code 'GRUTJES10' krijg je 10% korting op de poeders in de webshop van Okae for Kids!

Professor Grutjes

 

Terug naar blog