Grutjes leest Brain Balance Journal for Kids

Brain Balance JournalAls iemand die graag schrijft, zal het je niet verbazen dat ik fan ben van journaling. Het is een heerlijk momentje voor mezelf waarin ik mijn gedachten van me afschrijf om met een opgeruimd hoofd te gaan slapen. En ik blijk niet de enige, steeds meer mensen houden een journal bij en dat is niet voor niets: naast dat het je slaap kan bevorderen, onthoud je dingen beter als je ze hebt opgeschreven, kun je er je creatieve ei in kwijt en kun je met schrijfoefeningen je positieve mindset verbeteren. Charlotte Labee bracht een aantal jaren geleden het Brain Balance Journal uit. Toen daar twee jaar geleden het Brain Balance Journal for Kids op volgde, wilde ik daar natuurlijk meer van weten. Hoe dit journal is opgezet en mijn ervaringen? Die lees je hier!

Grutjes’ feitjes

Type boek Journal /dagboek
Auteur Charlotte Labee
Leeftijdscategorie 4 tot 12 jaar 
Aantal pagina's  184 pagina's, waarvan 99 pagina's journal 
Adviesprijs  €19,99

Shoppen

https://shop.charlottelabee.com/products/brain-balance-kids-journal

Charlotte Labee

Grutjes’ eerste indruk
Een vrolijk en stevig boek vol kleurrijke illustraties viel op de deurmat. De pagina's hebben verschillende kleurtjes en je krijgt bij het boek twee leuke stickervellen (en al ben ik inmiddels 38, ik word nog steeds blij van stickers!). Indy (10) begint meteen enthousiast in het boek te bladeren. Hier en daar leest ze wat. De kaft maakt duidelijk nieuwsgierig! De achterzijde daarentegen, valt wat tegen. Het bevat alleen een ISBN en dat is wat mij betreft een gemiste kans om kinderen en ouders enthousiast te maken over journaling.  

De belangrijkste breinthema's
In de journal komen alle belangrijke breinthema's aan bod. Van het maken van fouten, tot het belang van ontspanning en het maken van je eigen keuzes. Verwacht geen uitgebreide informatie per onderwerp, het draait uiteindelijk om journaling, maar alle belangrijke onderwerpen worden wel kort aangestipt.

Growth Mindset

Na de tekst volgt een oefening en tot slot informatie voor de ouders (zie ook Saaie grotemensenpraat).

Dankbaarheid

Achtereenvolgens komen deze onderwerpen aan bod:

  • Hoe werkt je brein en waarom is het belangrijk om fouten te maken?
  • Complimenten 
  • Angsten en je eigen keuzes durven maken
  • Dankbaarheid
  • Slapen en ontspanning
  • Brain Food
  • Wat beweging doet voor je hersenen
  • Journal pagina's

Geen zin in schrijven
Ik heb door de jaren heen best wel veel werkboeken gekocht om samen met Indy in te vullen. Maar hoe ouder ze werd, hoe minder 'zin' ze daar in had. Het voelde voor haar al snel als 'moeten' en als ik één ding vind is dat kinderen al veel teveel moeten. Ik heb dit soort dingen dan ook nooit opgedrongen. Wat ik mooi vind aan het Brain Balance Journal for Kids, is dat, hoewel ze aanraden er iedere dag voor het slapengaan in te schrijven, ze een alternatief bieden als kinderen daar een keertje geen zin in hebben. Er staan namelijk een aantal leuke losse opdrachten en kleurplaten in waarmee kinderen op dat moment aan de slag kunnen.

Grutjes’ favoriete pagina
Wie Charlotte Labee een beetje kent, zal niet verrast zijn dat Brain Food ook een belangrijk onderdeel is van deze journal en daar wordt professor Grutjes natuurlijk ook erg blij van! In het onderdeel Brain Food krijgen kinderen een overzichtje van voedingsmiddelen waar hun hersenen blij van worden én voedingsmiddelen waar hersenen minder blij van worden. Vervolgens kunnen kinderen aan de slag met hun eigen eetgewoontes: worden hun hersenen blij van wat ze dagelijks eten of juist minder blij? 

Brain Food

Saaie grotemensenpraat
Aan het einde van de meeste onderwerpen volgen een of meerdere pagina's Saaie grotemensenpraat. Hierin vinden ouders tips over hoe ze met het onderwerp aan de slag kunnen gaan. Een voorbeeld is: Hoe kun je je kind helpen een positieve draai te geven aan fouten? Met een lijstje van do's en don'ts en een aantal interessante weetjes. Een mooie manier om ouders hierin te betrekken, want hoeveel journals je ook voor je kind koopt, jij blijft toch degene die het grootste voorbeeld geeft!

Grutjes’ kritische blik
De journal is volgens de website van Charlotte Labee geschikt voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Hoewel ik denk dat het goed is om al vroeg met kinderen te reflecteren op de dag, weet ik niet of ik voor de allerkleinsten voor deze journal zou kiezen. De Slaapklets-serie vind ik hiervoor meer geschikt. Voor kinderen van 10 en ouder zou ik deze journal ook niet direct aanraden: daarvoor is de toon soms te kinderlijk en de informatie misschien wat te oppervlakkig. Ik zou de journal vooral aanraden voor kinderen van 6 t/m 9 jaar. Zowel het taalgebruik, de inhoud als de illustraties sluiten hier mooi op aan.

Grutjes’ rapportcijfer
De Brain Balance Journal for Kids is wat mij betreft een geweldig instrument voor kinderen van 6 t/m 9 jaar om aan het einde van de dag even stil te staan bij wat ze hebben meegemaakt. Kinderen leren de highlights van belangrijke breinthema's zoals growth mindset en welke voeding belangrijk is voor je brein. Verwacht geen uitgebreid informatief boek, maar een mooie introductie op een heel belangrijk onderwerp. Brain Balance Journal for Kids beloon ik dan ook met een dikke 8!
Professor Grutjes

Terug naar blog