Grutjes leest Van honingbij tot hagelslag

Van honingbij tot hagelslagGrutjes’ feitjes

Type boek Leesboek
Auteur Joël Broekaert
Illustrator  Marieke van Ditshuizen
Leeftijdscategorie   9 tot 12 jaar 
Aantal pagina's  128
Adviesprijs  €21,99

Shoppen

https://www.kinderboeken.nl/boek/van-honingbij-tot-hagelslag 


Grutjes’ eerste indruk
Op de kleurrijke omslag van Van honingbij tot hagelslag lees ik: "Het is iets waar we bijna niet bij stilstaan, met supermarkten vol kant-en-klaar producten, maar een groot deel van ons voedsel kun je zó van een boom of struik plukken." JA! Het is bijna alsof ik mijn collega-professor en oermens in hart en nieren, Frans Fladder hoor praten! Eindelijk een boek waarmee kinderen leren over de oorsprong van ons dagelijks voedsel. En aangezien het geschreven is door een culinair journalist, moet dat wel een heel smakelijk verhaal worden... 

Van honingbij tot hagelslag

Het boek is maar liefst 128 pagina's dik en van zware kwaliteit, met prachtige dikke bladzijdes, volle kleuren en een stevige kaft. Het boek schijnt met maar drie kleuren gemaakt te zijn: bij elke tekening schilderde illustrator Marieke de drie kleuren op een apart vel en op de computer plaatste ze de lagen op elkaar met een geweldig kleurrijk geheel tot resultaat!

Kleurenkalender van de plant 
Schrijver Joël noemt zijn boek zelf een 'kleurenkalender' van de plant:
"De kalender begint bij het slapende zaadje in een winterwit januari. Bij de geboorte van het plantje krijgen de pagina's wat kleur. de plant groeit en de kleuren groeien mee. Van de felle kleuren van bloemen en fruit tot het bruin van de herfst en tot slot het zwart van de stervende plant die in de donkere dagen zorgt voor vruchtbare aarde waarin weer een zaadje kan ontkiemen." Dit fragment verraadt ook meteen de mooie schrijfstijl van de schrijver. Het is soms bijna poetisch en de liefde van schrijver Joël voor het onderwerp spat van de pagina's af. 

Gi-ga-groen
Van honingbij tot hagelslag is dit jaar thematitel van de Kinderboekenweek en werd geselecteerd voor groep 7 en 8. Het sluit natuurlijk ook perfect aan bij het thema van de Kinderboekenweek 2022: 'Gi-ga-groen'. Veel groener dan dit wordt het niet: planten, vruchten en zaden komen uitgebreid aan bod, maar ook wortels, knollen en bollen worden niet overgeslagen. Nu weet professor Grutjes wel het een en ander over de herkomst van voeding, maar toch leerde ook hij veel nieuwe dingen! Wist je bijvoorbeeld dat de wasabi die wij in Nederland kennen, nepwasabi is? Wasabi groeit namelijk alleen in Japan. Die echte wasabi is volgens de schrijver véél lekkerder dan 'dat knalgroene spul dat wij hier krijgen'. De wasabi die wij eten is namelijk gemaakt van mierikswortelpoeder met groene kleurstof.

Van honingbij tot hagelslag

Grutjes’ kritische blik
Het is een bijzonder mooi boek en uniek in zijn soort. In dat laatste zit meteen de kritische kanttekening: het is echt een boek voor liefhebbers. Het boek gaat erg de diepte in en niet alle kinderen zullen alle details over planten interessant vinden, vermoed ik. Toch weet Joël het verhaal heel leesbaar te houden door een mix van humor en leuke weetjes. Een aantal van professor Grutjes' favorieten: 

"Iets anders dat heel speciaal is aan asperges: je plas gaat er enorm van stinken. Het stofje dat die vieze geur veroorzaakt, is hetzelfde soort stofje dat stinkdieren gebruiken om hun vijanden mee af te schrikken."

"Wat ook allemaal bloemknopjes zijn, zijn de piepkleine groene bolletjes op broccoliroosjes. Als je een broccoli lang genoeg laat liggen, dan kleuren al die groene bolletjes langzaam geel: dat zijn de bloemetjes."

​Grutjes’ favoriete pagina
Het zal je niet verbazen, maar in het boek zitten stiekem heel veel weetjes over gezonde voeding verstopt. Daar word ik natuurlijk erg blij van! Zo kun je op pagina 31 lezen:
"Maar blaadjes zijn vaak teer, ze zijn heel gevoelig en moeten goed beschermd worden. Daarom maakt een plant allemaal stofjes aan die ervoor zorgen dat ze niet kapotgaan. Precies die stofjes zijn ook voor ons heel gezond! Zoals vitamine A, C en E. Wij hebben deze vitamines nodig om niet ziek te worden. Daarom is het heel belangrijk om bladgroenten te eten. En over het algemeen geldt: hoe dieper en donkerder de kleur van het blad, hoe gezonder de groente!" En zo is het maar net!
Van honingbij tot hagelslagGrutjes’ rapportcijfer
Wat een prachtige kleurexplosie, dit boek! Alleen al van het doorbladeren werd ik vrolijk. Het is geen makkelijk onderwerp, maar Joël Broekaert heeft het verhaal vol passie en met humor verteld. Het boek krijgt van mij een mooie 7,5!

Professor Grutjes

Terug naar blog