Grutjes test de Tafelkaartjes van STERK & ZOET

Sterk & ZoetKen je het social media account van STERK & ZOET al?  Het account is van Iris, pedagoog, kindervoedingsdeskundige én ontwikkelaar van verschillende materialen om gezonde voeding op een leuke manier bij kinderen onder de aandacht te brengen. Zo schreef ze een boek met recepten voor het maken van gezonde ijsjes, is onlangs haar boek 'Groente voor kids' uitgekomen en ontwikkelde ze 'Tafelkaartjes' om kinderen tijdens de maaltijd uit te dagen om groente en fruit te proeven. Dat klinkt mij natuurlijk als muziek in de oren en dus bestelde ik een setje. 

Tafelkaartjes

Grutjes' eerste indruk 
Ik ontving een kartonnen doosje met daarin:

  • een instructie
  • 60 groente- en fruitkaartjes
  • een zakje met 7 groente- en fruitstickers 
  • een proef werkblad

Grutjes, wat een mooie kaartjes! De illustraties zijn mooi en heel kleurrijk en de kaartjes zijn gemaakt van stevig karton. Het doosje, het proefwerkblad en de instructie zijn wat minder luxe uitgevoerd. 

Tafelkaartjes inhoud

Aan tafel!
Tijd om de tafelkaartjes eens beter te bekijken. Naast de 'gewone' groente- en fruitkaartjes, bevat de set tien bonuskaartjes met verschillende vragen en opdrachten die niet specifiek gebonden zijn aan één soort groente of fruit.

Bonuskaartjes

Mijn favoriete bonuskaartje is toch wel de kaart 'Met je handen': 
Eten met je handen, misschien doe jij het wel. Maar doet papa of mama dit ook? Durven zij dit? Probeer dat eens uit vandaag. Eet vanaf nu allemaal met je handen verder. Ja, ook als het een rijstgerecht is. 
Wat een feestje! Spelen en ontdekken helpen kinderen om vertrouwd te raken aan nieuw eten en het vermind de angst en druk om te moeten eten. Het maakt nieuwsgierig en wat is er nu grappiger dan papa en mama vies zien doen aan tafel?

Op de vijftig overige groente- en fruitkaarten staan de bekendste groentes en fruit inclusief een wist-je-datje of een opdracht. Ook een enkele iets minder bekende groentesoort, zoals venkel, komt aan bod. 

In de instructie staan drie manieren waarop je de tafelkaartjes kunt gebruiken:

  1. Schud alle tafelkaartjes door elkaar en leg de kaartjes op tafel. Dit kan tijdens de maaltijd, maar is ook leuk op een ander moment, bijvoorbeeld tijdens het eten van fruit. Pak een kaartje en bekijk de groente of het fruit. Ligt het toevallig op je bord? Leuk! Lees het kaartje en ga hierover met elkaar in gesprek. Of voer de opdracht met elkaar uit. Ligt de groente of het fruit niet op je bord? Dan is dat een tip voor de volgende keer.
  2. Zoek het kaartje op dat je nu aan het eten bent of dat op je bord ligt. Lees het kaartje voor of voer de opdrach uit.
  3. Ook leuk om alle kaartjes eens langs te gaan. Zijn alle groenten en fruit al bekend? Of zit er iets nieuws tussen? 

De kaartjes met de wist-je-datjes lenen zich prima voor de eerste optie. 
Een voorbeeld is het pompoenkaartje:
Wist je dat...
pompoen heel goed voor je hart is? Het helpt je hart om al het bloed door je hele lichaam te pompen. Van je kleine teen tot de haren op je hoofd. Je kunt je hartslag ook voelen in je nek of pols, voel maar eens. 

Tafelkaartje

Voor de overige kaartjes met opdrachten en vragen, heb je de groentes en/of het fruit echt nodig en zou ik dus kiezen voor het gebruik zoals beschreven onder 2. Neem bijvoorbeeld het champignonkaartje:
Een champignon in je mond voelen kan soms best gek zijn. Het is namelijk glibberig. Steek je tong maar eens uit als een glijbaan. Als je de champignon op je tong legt dan glijdt hij zo naar beneden! 
Champignon is voor de meeste kinderen een lastige groente om te leren eten. Door het op deze speelse manier aan te bieden, vergroot je zeker de kans dat ze het willen proberen. 

Asperge

Geen 'lekker'
Opvallend is dat Iris het woordje 'lekker' bewust vermijdt op de kaartjes. Ze geeft daar zelf over aan: 
"Aan tafel wordt het woord 'lekker' vaak gezegd, zowel positief als negatief. Daar is niets verkeerds aan maar kinderen gebruiken het snel om niet te hoeven eten. Terwijl er een andere behoefte achter kan zitten, bijv. als ze de smaak nog niet kennen. Maar... wat je dan in plaats van 'Vind je het lekker?' Daar helpen deze tafelkaartjes jou bij!" 
En dat klopt zeker. Neem het kaartje van de wortel:
Als je wortel kookt wordt de wortel zacht. maar rauw is hij heel hard. Wat ligt er op jouw bord? Een harde wortel of is hij zacht geworden door het koken? Wat vind je fijner in je mond, harde of zachte wortel? 
Een mooie en neutrale manier om verschillen te ervaren en te bespreken zonder er een hard oordeel over te vellen.

Grutjes' favoriete kaartje
Mijn favoriete kaartje deed me denken aan mijn goede vriendin Wilma Windjes, die regelmatig een tomaat uit haar jaszak tovert:
Wist je dat...
tomaat helpt om je tanden stevig te houden? Daarom kan jij hard eten zo goed bijten zoals een cracker of een appel.

Daar ga ik Wilma natuurlijk alles over vertellen!

Wilma groenten

De extra's
Naast de groente- en fruitkaartjes bevat het doosje stickers en een Proef werkblad.
Stickers zijn bij kinderen natuurlijk altijd een goed idee! Ik miste hier wel uitleg over de inzet ervan. Zo ben ik benieuwd hoe Iris, als pedagoog, tegenover het idee van belonen van het proeven staat.
Wat als een paal boven water staat, is dat het belangrijk is om het eetmoment tot iets leuks, positiefs en vrolijk te maken. Iris zegt hierover in de instructie: "Hoe leuker jij het vindt, hoe groter de kans dat de groente of het fruit met plezier opgegeten wordt."

Het proef werkblad (en dus geen proefwerkblad, *slik* ik kreeg al even herinneringen aan de middelbare school!) is bedoeld om kinderen te stimuleren zoveel mogelijk verschillende groenten en fruit te proeven. Op het werkblad kunnen ze aangeven: 

  • Welke kleur heeft het?
  • Hoe voelt het?
  • Waar lijkt het op?
  • Hoe proeft het?

Een leuke toevoeging aan de kaartjes!

Grutjes' kritische blik
Het doosje, het proefwerkblad en de instructie zijn wat minder luxe uitgevoerd dan de kaartjes. Dat vind ik wel jammer, want het doet een beetje afbreuk aan de mooie kaartjes.
Verder zouden de groente- en fruitkaartjes wat mij betreft uitgebreid mogen worden met wat minder bekende soorten. Juist om te stimuleren nieuwe dingen te proberen en de kaartjes te gebruiken zoals optie 3 in de instructie. 
Tot slot ben ik nieuwsgierig hoe Iris adviseert om de stickers in te zetten. Ik denk dat dit een mooie toevoeging aan de instructie zou kunnen zijn.

Het eindoordeel
De Tafelkaartjes zijn natuurlijk waar het uiteindelijk om draait! De kaartjes zijn prachtig uitgevoerd en inhoudelijk sterk. Het is duidelijk dat Iris van wanten weet. De kaartjes stimuleren om te voelen, te proeven, te vergelijken en te ontdekken zonder oordeel. De set bevat interessante wist-je-datjes waar zelfs Wilma Windjes nog nieuwe dingen van kan opsteken en leuke opdrachten die zeker voor een lach aan tafel zorgen. Een mooi instrument dat ik ouders en kindervoedingscoaches zeker aanraad! 

Ben je ook nieuwsgierig naar de Tafelkaartjes? Je shopt ze voor €12,50 via de webshop van STERK & ZOET. 

Professor Grutjes

Terug naar blog